Grafmonument A.P. Harten-van Aardenne

1995-1996

Belgisch hardsteen
Brons, RVS
Hoog: 100 cm

Op 10 februari 1995 is mijn moeder overleden. Ze is begraven in Maarn, de plaats waar ze haar jeugdvakanties doorbracht en waar ze veertig jaar gewoond heeft. Pas na de begrafenis, denkend over een passende grafsteen, besluit ik zelf een gedenkteken voor haar te maken. De aanleiding om serieus te gaan beeldhouwen.

Het monument bestaat uit twee stukken Belgisch hardsteen, een kubus en een bol, bekroond met een opvliegende vogel van brons. De kubus met een zijde van 50 cm is machinaal gemaakt en de twee gaten met een doorsnede van 30 cm zijn ook machinaal voorgeboord. Binnenin heb ik de twee gaten een doorgaande verbinding gegeven. De bol heb ik handmatig gevormd uit een tweede kubus met een zijde van 35 cm.  De bol lijkt voortgekomen uit het grote blok, wat natuurlijk niet kan en ligt op vier roestvrij stalen pennen, zodat water en licht in het hart van de steen kunnen komen. De vogel refereert aan een gedachte die mijn moeder mij eens beschreef, dat de ziel na de dood het lichaam verlaat en als een vogel in vrijheid wegvliegt. Een opengebarsten ei, ook van brons, is achtergebleven in het hart van de steen.

De vogel heb ik eerst in klei vormgegeven, daarvan een mal gemaakt, waarna ik vier exemplaren in brons heb laten gieten. Eén exemplaar staat op het graf van mijn moeder, één exemplaar bij elk van mijn drie dochters, haar kleinkinderen.