de Schrijver

2013-2015

Arduin
Hoog: 120 cm

In 2012 zijn we met een tiental huishoudens begonnen aan een CPO-project om de voormalige nuts-school aan de Akkerstraat in Eindhoven om te bouwen naar 21 levensloopbestendige appartementen. Gelegen in de schrijversbuurt en refererend aan de voormalige functie van basisschool is als naam voor het project gekozen “de Schrijver”.  Aanleiding om een Schrijver in steen te creëren. Het beeld heeft inmiddels een plekje gevonden in de voortuin nabij de ingang van het complex.

Mijn inspiratiebron is een afbeelding van een Egyptische schrijver van de 5e dynastie (2.435-2.306 v.Chr.) in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Geschreven wordt op een papyrusrol, de schrijver had een hoge status als uitvoerend ambtenaar, rechter en archivaris.

Maar mijn schrijver moest een vrouw worden. De belangrijkste initiatiefnemers en ook de voorzitter van ons CPO-project waren vrouwen. Ze moest niet alleen registreren, maar vooral ook met een open blik de wereld inkijken. En omdat ik in steen werk moest ze haar teksten in steen beitelen. Met enige verbeelding zie je de beitel en hamer in haar handen.

Zoals de school een tweede leven krijgt als woongebouw, zo krijgt deze steen, afkomstig van een gerestaureerde sluis een tweede leven als beeldhouwwerk. In de haarpartij aan de rugzijde heb ik daarom  de ingemetselde bakstenen  waterkering bewaard. De tekst die mijn Schrijver in de steen hakt  QUOUSQUE TANDEM  vormde ooit de aanhef van de eerste redevoering van Cicero tegen Catalina in de Romeinse senaat. De betekenis van deze woorden “Hoe lang nog (zal het duren)…” is een relativerende knipoog naar de huidige bewoners van de levensloopbestendige woningen.