Symposion

2015-2016

Albast
Hoog: 25 cm

Aristophanes vertelt in het boek Symposion van Plato zijn verhaal ter ere van de god van de liefde,  Eros. Ieder mens had oorspronkelijk de vorm van bol met vier handen, vier voeten en twee geslachten. Aristophanes onderscheidde drie soorten mensen: mannen – afkomstig van Mars – met twee mannelijke geslachtsdelen,  vrouwen – afkomstig van Venus – met twee vrouwelijke geslachtsdelen en manwijven – afkomstig van de maan – met één vrouwelijk en één mannelijk geslachtsdeel. Met hun bolvorm konden de mensen zich door te rollen zeer snel bewegen en durfden daarom de goden uit te dagen (de menselijke hybris). Toen Zeus de mens wilde uitroeien kwamen de andere goden in verweer met de vraag wie er dan nog offers voor hen zouden brengen. Zeus heeft daarop besloten persoonlijk alle mensen in tweeën te snijden, dan konden ze alleen nog langzaam lopen, met als dreiging ze nogmaals te halveren, zodat ze alleen nog zouden kunnen hinken, als ze zich opnieuw met de goden zouden willen meten. Na het doorsnijden ging elke gehalveerde mens op zoek naar zijn oorspronkelijke wederhelft.

Geïnspireerd door dit mooie verhaal waarmee de homofiele liefde werd verklaard wilde ik het ontstaansmoment van de huidige mens vastleggen. Ik koos voor het manwijf om zowel het mannelijke als het vrouwelijke te mogen vormen. Afkomstig van de maan zou je in onze cultuur het vrouwelijk karakter verwachten. In de Turkse wereld is de maan mannelijk.

Albast heeft precies die etherische, zachte, doorschijnende, de fantasie prikkelende en romantische uitstraling waarmee ik de maan associeer. Eerst heb ik het manwijf gevormd, een bolvorm met twee geslachten, vier handen en vier voeten (Aristophanes noemt geen armen of benen). Het hoofd met twee aangezichten en vier oren heb ik achterwege gelaten. Daarna heb ik mijn bolle oermens daadwerkelijk doorgezaagd, mijn eigen Zeus-momentje. Het zaagvlak is nog niet door Apollo afgewerkt.

Dit beeld heeft een eervolle plek gevonden in de bibliotheek van het Gemeentelijk Gymnasium van Hilversum om voor de leerlingen het verhaal van Plato te visualiseren.