Op hoge poten

2022-2023

Kwartsiet
Azul do Macaubas
Hoog: 115 cm

Van goede vrienden kreeg een vrije opdracht om een beeld te maken. De opdrachtgeefster heeft iets heeft met schapen. Ik maak een kleimodel, zij kiest voor albast. Omdat het buiten moet staan geef ik de voorkeur aan wit Carrara marmer. Ik denk de witte wol al te zien. Als ik bij Bick Art Supplies in Ravels het terrein oploop om een stuk marmer te zoeken staat langs het pad een brok blauw geaderde steen. Het is alsof de steen roept: mij moet je hebben! Ik zie de tekening van schapenwol. We worden het eens, al weet ik dan nog niet welke uitdaging ik op mijn hals haal. Het zal een 100 % betrouwbare steen blijken, redelijk te hakken, maar buitengewoon taai en slijtvast om te slijpen. Bij Bick wordt een stuk gekliefd en het werk kan beginnen met een blok van ruim 250 kg.

Ik zie het schaap in het startblok en begin het langzaam af te pellen. Tot mijn verrassing blijkt het hoorns te krijgen.

De poten van het kleimodel zijn geen grap. Ook het schaap dat uit een zware steen gevormd wordt staat op hoge bamboe poten. Bij “Bamboe België” in Oudsbergen vind ik een donkere bamboe stok van vier meter lang, voldoende voor vier poten. Het schaap berust erin.

Om te benadrukken dat dit geen echt een schaap is – het is en blijft een stuk steen – behoud ik in het staartstuk de gekliefde en verder niet bewerkte steen.